torsdag, september 24, 2009

Fullmäktige

Jag har glömt att skriva några rader om kommunfullmäktige som vi hade i Alvesta i tisdagskväll. Det som i huvudsak diskuterades var två frågor som handlar om valfriheten för den enskilda människan nämnligen införande av vårdnadsbidrag och valfrihet inom hemtjänsten. För att sammanfatta det hela kan man säga att äntligen blev det en konstruktiv ideologisk fråga som visade skillnaden mellan varje parti.

Efter en lång debatt blev det så att Vårdnadsbidraget kommer inte att införas under 2009/2010 men som vi i Centerpartiet tyckte att det ska prioriteras i budgetarbetet för 2011. I beslutet om kundval inom hemtjänsten är bakgrunden till beslutet olika beroende på vilket parti man frågar. S är emot detta på grund av ideolodi medan vi i C anser att kommunen inte kan riskera att dra på oss mer kostnader just nu.

Jag kan bara tala för mig men det är säkert många som håller med om min åsikt i ovannämnda frågor. För mig är inte vårdnadsbidraget någon stor fråga, men jag kan förstå tanken att vårdnadbidraget ska leda till att fler är hemma med sina barn och på så vis kanske detta bidra till att barnen får en tryggare uppväxt. Det kan jag ställa upp på, men tills motsattsen är bevisad är jag tveksam till att detta bidrag är rätt melodi.

I frågan om kundval i hemtjänsten tycker jag absolut att vi ska vara öppna för alternativa driftsformer, men samtidigt vara vaksamma på kostnaderna och att alla inom kommunen får en likvärdig omsorg vilket jag tycker är grunden. Det är inte utföraren som är det viktigaste utan individens möjlighet till god service. Men som jag skrev tidigareär just denna reform förknippad med en del kostnader som Alvesta kommun just nu inte har råd med.

Inga kommentarer: