måndag, november 14, 2005

Andra klass

Nu är det åter igen dags för stormvarningar i södra Sverige. Kanske flera dagar av strömavbrott och nedfallna träd som orsakar både extra arbete och pengar som försvinner.

Pengarna som försvinner när mycket skog blir förstörd är förödande, men det finns en sak som jag tycker kan vara värre. Det är den diskriminering och känslan av utanförskap som ett strömavbrott på flera dagar eller som det var efter den förra stormen flera veckor. Det uttryck som myntades efter stormen "Gudrun" Andra klassens medborgare tycker jag stämmer bra. Det känns så. Andra klass för mig är något man väljer när man ska ut och resa inte något som man bara ska behöva finna sig i.

Den andra aspekten på problemet är att flera generationers arbete går i spillror bara över en natt. Det är en personlig tragedi utan dess like. Det kan man bara tänka sig själv att om allt man gjort bara förstörs på några timmar. Det är också så att de små "smultronställerna" som folk har för att koppla av har förstörts eller i alla fall ser det inte lika dant ut. Detta kan medföra att sjukskrivningar på grund av stress ökar i takt med stormarna/naturkatastroferna.

Resultatet av denna analys är att vi måste gemensamt ta stora krafttag för att rädda vår miljö både för nu och vidare in i framtiden.

Inga kommentarer: